Κηραλοιφές

sp10

Κηραλοιφή ή κεραλοιφή.
Αλοιφή, που χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες από τον άνθρωπο επειδή έχει μαλακτικές ,αντιφλεγμονώδεις αντισηπτικές, επουλωτικές , ενυδατικές και καταπραϋντικές ιδιότητες.
Αυτές οι ιδιότητες, οφείλονται στη σύσταση της, που στη βασική της μορφή είναι ,αγνό παρθένο και κατά προτίμηση βιολογικής καλλιέργειας ελαιόλαδο και αγνό μελισσοκέρι.
Θεωρώντας ότι όλοι γνωρίζουμε τις ευεργετικές ιδιότητες του ελαιολάδου για τη φροντίδα της επιδερμίδας, θα λέγαμε ότι απαιτείται να είναι εξαιρετικής ποιότητας και πολύ χαμηλών οξέων.
Για το δεύτερο βασικό συστατικό, το κερί των μελισσών θα αναφερθούν μερικές πληροφορίες.
Πρόκειται για μια λιπώδη ουσία που παράγεται από τους κηρογόνους αδένες των νεαρών μελισσών, ηλικίας 10-15 ημερών και οι οποίοι βρίσκονται στο κάτω μέρος του σώματος της μέλισσας. Παράγεται, σε μορφή λεπιού λευκού χρώματος, οι μέλισσες το ζυμώνουν, το αναμιγνύουν με εκκρίσεις των σιελογόνων αδένων τους και με αυτό χτίζουν τις κηρήθρες τους και καλύπτουν το ώριμο μέλι, προστατεύοντας το, χάρη στις αντιβιοτικές ιδιότητες του κεριού. Από χημικής απόψεως ,δεν έχει αποκαλυφθεί η πλήρης σύσταση του κεριού της μέλισσας, πάντως περιέχει υδρογονάνθρακες ,εστέρες, πολυεστέρες οξέων, αλκοόλες κ.ά.
Το κερί που χρησιμοποιείται για την παρασκευή κηραλοιφής, πρέπει να είναι αγνό και αυτό πρακτικά σημαίνει, ότι πρέπει να είναι κερί που προέρχεται από την αποσφράγιση του μελιού ή από < <γλώσσες>> κεριού που κτίζουν τυχαία ή κατευθυνόμενες οι μέλισσες.
Το τελικό προϊόν, η κηραλοιφή, είναι ένα μίγμα, ελαιολάδου-κεριού μέλισσας, και παρασκευάζεται με συγκεκριμένο τρόπο. Η προσθήκη αιθέριων ελαίων , η αντικατάσταση του ελαιολάδου με άλλα έλαια, όπως αμυγδαλέλαιο ή βαλτσαμόλαδο, η προσθήκη πρόπολης, δίνει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά στις κηραλοιφές ενισχύοντας την αποτελεσματική τους δράση σε πολυποίκιλες εφαρμογές.

Κηραλοιφή με αμυγδαλέλαιο και λεβάντα

 Φροντίζει το δέρμα με φυσικό τρόπο δίνοντας του φρεσκάδα και ελαστικότητα. Ενδείκνυται η χρήση της σε περιπτώσεις εγκαυμάτων ,πληγών, σε μυϊκούς και ρευματικούς πόνους ,σε μελανιές, δερματίτιδες και γενικά όπου απαιτείται  εξυγίανση της επιδερμίδας.

1

Κηραλοιφή με βαλσαμόλαδο και ελαιόλαδο

 Ιδανική για κάθε είδους πληγή, εγκαύματα και μετεγχειρητικά τραύματα. Βοηθά στην άμεση αποκατάσταση των κυττάρων και τη γρήγορη επούλωση των πληγών.

Κηραλοιφή με ευκάλυπτο, μέντα και φασκόμηλο

Είναι θερμαντική. Κατάλληλη για απόφραξη του αναπνευστικού συστήματος σε περιπτώσεις κρυώματος ή γρίπης. Κατάλληλη και για ρευματισμούς.

       Κηραλοιφή με πρόπολη και μέλι 

Επιδρά στην θεραπεία δερματικών παθήσεων όπως η ξηροδερμία,          στην επούλωση πληγών, εγκαυμάτων, χιονίστρες, σχισμές,                    ραγάδες, κνησμούς, και κοψίματα. Ανακουφίζει από μυϊκούς                  πόνους.

 

 

 

2

Ένα σχόλιο στο Κηραλοιφές

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.

Χειροποίητα προϊόντα Κεφαλονιάς