Μελισσοκομικά και άλλα…

ΚΥΨΕΛΗ – ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ ! Ας το δούμε λίγο ιστορικά.
MELISSA2-min
Στο παρελθόν πολλά μελίσσια επιβίωναν στην Μητέρα Φύση, όπως σε σπηλιές, σε κουφάλες δέντρων και σε όποιο χώρο ένιωθαν ότι μπορούσε να αποτελέσει ενδιαίτημα για τις ίδιες.
Ο άνθρωπος από τα πολύ παλιά χρόνια τις φιλοξένησε σε πήλινες κυψέλες, σε λαξευμένες από πέτρα , σε λιθιές, σε κουβέλια ( πλεχτές με επικάλυψη πηλού), και όπου έκρινε ότι μπορούσε να γίνει και τον βοηθούσε στην εκμετάλλευσή τους.
Σχετικά πρόσφατα καθιερώθηκε η ξύλινη κυψέλη σε τυποποιημένες διαστάσεις και η τελευταία «εξέλιξη» είναι η χρήση πλαστικής κυψέλης.
Εμείς πιστεύοντας ότι η σημασία και η προσοχή στις λεπτομέρειες καθορίζουν την ποιότητα, έχουμε επιλέξει συγκεκριμένες πρακτικές, για την προετοιμασία των κυψελών πριν δοθούν στις μέλισσες.
1. Ξύλινη κυψέλη, προτιμώντας φυσικό υλικό.
2. Πάτος αποσπώμενος από το σώμα της κυψέλης, κατασκευασμένος από ανοξοίδωτη σίτα
3. Βαφή με φυσικά χρώματα
4. Καπάκι με θερμομόνωση
5. Δευτερο καπάκι μεγαλύτερων διαστάσεων για την προστασία του υλικού και των Μελισσών από τις δυνατές βροχές και τις υψηλές θερμοκρασίες.
6. Τοποθέτηση κυψελών σε μεταλικές κατασκευές για τον καλό αερισμό και την αποφυγή της υγρασίας .
7. Και επειδή η πρόληψη είναι ορθότερη από την καταστολή, και καθώς δεν χρησιμοποιούμε φάρμακα στην μελισσοκομική μας πρακτική, ολη η κατασκευή έχει γίνει για να δέχεται τη συσκευή «Thermovar” , προκειμένουν να αντιμετωπιστέι το άκαρι βαρρόα – κύριος εχθρός των μελισσών, και αιτία εκδήλωσης όλων των ασθενειών.
22788693_543921059286163_6287703693319371521_n

ΠΡΟΠΟΛΗ

Μερικές πληροφορίες,για την πρόπολη,όπως υπάρχουν στο διαδίκτυο και όπως σας είχα υποσχεθεί.Σημαντικό θα ήταν,να αφιερώσουμε λίγο χρόνο και να μάθουμε περισσότερα πράγματα, για αυτό το σπουδαίο προϊόν της κυψέλης.
Το χρώμα της πρόπολης ποικίλει από κίτρινο-πράσινο, πορτοκαλο-πράσινο μέχρι καστανό και σκούρο καφέ, και εξαρτάται από το φυτό προέλευσής της, από τις προσμείξεις κεριού και γύρης αλλά και από τον χρόνο παραμονής της στην κυψέλη. Σε χαμηλές θερμοκρασίες μικρότερες από 15° C η πρόπολη είναι υαλοποιημένη και άρα ιδιαίτερα σκληρή. Σε μεγαλύτερες θερμοκρασίες από 30° C αρχίζει και αποκτάει πλαστικότητα και μετατρέπεται αυξητικά σε κολλώδη ουσία. Τυπικά, η πρόπολη λιώνει στους 60-70° C και έχει πυκνότητα περίπου 1,12gr/ml. Είναι εντελώς αδιάλυτη στο νερό και διαλύεται στην αιθυλική αλκοόλη, στην γλυκόλη και σε άλλους οργανικούς διαλύτες.15747587_1854413078129165_3327228256807007915_n
Χημική Σύσταση
Η χημική σύσταση της πρόπολης όπως και οι φυσικές της ιδιότητες εξαρτάται άμεσα από την χλωρίδα της κάθε περιοχής, καθώς διαφορετικά φυτά δίνουν και διαφορετικές δυνατότητες στις μέλισσες για συλλογή ρητινωδών εκκρίσεων. Η χημική της σύσταση είναι ιδιαίτερα πολύπλοκη καθώς σε αυτήν έχουν ανιχνευθεί περισσότερες από 300 χημικές ενώσεις. Αποτελείται κυρίως από ρητίνη (50%), κερί (30%), αιθέρια έλαια (10%), γύρη (5%). Τα υπόλοιπα συστατικά της είναι αρωματικές ουσίες, ζάχαρα, βάλσαμα, τερπένεια, αλειφατικά οξέα και οι εστέρες τους, φλαβόνες, ανόργανες ουσίες, βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και άλλα γνωστά και άγνωστα συστατικά.
Βιολογικές Ιδιότητες
Οι θεραπευτικές ιδιότητες της πρόπολης ήταν γνωστές από την αρχαιότητα, κατά τη διάρκεια της οποίας αναφερόταν και ως «μαύρο κερί». Λαοί οι οποίοι ευδοκίμησαν στα παράλια της Μεσογείου χρησιμοποιούσαν την πρόπολη ως φάρμακο, καθώς είχαν διαπιστώσει την αντιφλεγμονώδη δράση της. Ο Ιπποκράτης την σύστηνε για την επάλειψη ελκών και εγκαυμάτων. Οι Ρωμαίοι στρατιώτες στις εκστρατείες τους είχαν πάντα στις αποσκευές τους πρόπολη, ενώ οι Αιγύπτιοι την χρησιμοποιούσαν για την ταρίχευση των νεκρών. Σήμερα η πρόπολη χρησιμοποιείται ευρέως ως φάρμακο, είτε ως αυτούσιο σκεύασμα, είτε ως συστατικό άλλων σκευασμάτων. Οι κυριότερες ερευνητικά τεκμηριωμένες ιδιότητες της πρόπολης είναι:
Αντιφλεγμονώδης δράση
Διεγείρει την κινητικότητα των μακροφάγων κυττάρων του ανοσοποιητικού και καταστέλλει κάποια ένζυμα που επιτρέπουν σε μια φλεγμονή να αναπτυχθεί.
Αντι-ιικές ιδιότητες
Η πρόπολη έχει ευρύ αντί-ιικο φάσμα, ενώ η δραστικότητα της εναντίον των ιών ενισχύεται σημαντικά σε συνδυασμό με την γύρη και τον βασιλικό πολτό. Έχει πιστοποιημένη δράση κατά των ιών, συμπεριλαμβανομένου της γρίπης, του Η1Ν1 και Η1Ν3.
Αντιμυκητιακές ιδιότητες12033167_1669868133250328_7992270662555757813_n
Η αντιμυκητιακή δράση της πρόπολης έχει επιβεβαιωθεί και πρακτικά εναντίον της Candida albicans, Trichomonas vaginalis, κολοβακτηρίων και άλλων βακτηρίων, μυκήτων και παρασίτων. Παράλληλα, με όλα τα παραπάνω, έχει δειχτεί ότι η μακροχρόνια χρήση πρόπολης δεν οδηγεί στην δημιουργία ανθεκτικών στελεχών παθογόνων μικροοργανισμών, ενώ παράλληλα καταστρέφει το ίδιο εύκολα παθογόνους μικροοργανισμούς που έχουν γίνει ανθεκτικοί στα αντιβιοτικά.
Αντιοξειδωτική δράση
Η ιδιότητα αυτή της πρόπολης εκδηλώνεται με την σάρωση των ελεύθερων ριζών οξυγόνου. Παράλληλα, προστατεύει την βιταμίνη C από την οξείδωση.
Ανοσοποιητική δράση
Έχει αποδειχτεί ότι η πρόπολη διεγείρει και ενισχύει το γενικό και ειδικό ανοσοποιητικό σύστημα, ενώ παράλληλα αυξάνει την ιντερφερόνη, προκαλώντας κυτταρική και χημική ανοσία.
Αντιισταμινική δράση
Η πρόπολη, και σε συνδυασμό με την γύρη, βοηθάει στην υποχώρηση των συμπτωμάτων των αλλεργιών και στην σταδιακή ανοσοποίηση.
15740796_1854413081462498_7908911445644068969_n

ΚΕΡΙ
Πρόκειται για μια λιπώδη ουσία που παράγεται από τους κηρογόνους αδένες των νεαρών μελισσών, ηλικίας 10-15 ημερών και οι οποίοι βρίσκονται στο κάτω μέρος του σώματος της μέλισσας. Παράγεται, σε μορφή λεπιού λευκού χρώματος, οι μέλισσες το ζυμώνουν, το αναμιγνύουν με εκκρίσεις των σιελογόνων αδένων τους και με αυτό χτίζουν τις κηρήθρες τους και καλύπτουν το ώριμο μέλι, προστατεύοντας το, χάρη στις αντιβιοτικές ιδιότητες του κεριού. Από χημικής απόψεως ,δεν έχει αποκαλυφθεί η πλήρης σύσταση του κεριού της μέλισσας, πάντως περιέχει υδρογονάνθρακες ,εστέρες, πολυεστέρες οξέων, αλκοόλες κ.ά.

Karnak_titul_ramses_2c

Χειροποίητα προϊόντα Κεφαλονιάς