Ανθόνερο Λεβάντας

Ανθόνερο Λεβάντας
Η λεβάντα έχει πολλές θεραπευτικές ιδιότητες και δεν θα μπορούσε να λείπει από το Ελίτικο .
Εκτός από το σαπούνι με λεβάντα που φτιάχνουμε, το ανθόνερο λεβάντας είναι ιδιαίτερα τονωτικό, στυπτικό και δροσιστικό , χάρη στις αντιβακτηριδιακές και αντισηπτικές ιδιότητες, βοηθά αποτελεσματικά στην καταπολέμηση των δερματικών ατελειών, των εγκαυμάτων από τον ήλιο, και στα τσιμπήματα εντόμων.

Πρόκειται για προϊόν απόσταξης τριαντάφυλλων Δαμασκού με βρόχινο νερό και μάλιστα αυτό που παράγουμε, είναι διπλής απόσταξης,που σημαίνει ότι στο προϊόν μιας απόσταξης,επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με νέα τριαντάφυλλα,επιτυγχάνοντας μεγαλύτερη περιεκτικότητα,αρώματος και ωφέλιμων στοιχείων

Η διαδικασία της υδροατμοαπόσταξης πραγματοποιείται μέσω της χρήσης σταθερής ροής ατμού, ο οποίος διαπερνά τα φυτά εξάγοντας ένα μείγμα νερού και ατμών ελαίου. Στη συνέχεια οι ατμοί συμπυκνώνονται καθιστώντας εύκολη την συγκέντρωση των σταγονίδια των ελαίων.

Το ανθόνερο λεβάντας είναι το προϊόν του διαχωρισμού του αιθέριου ελαίου κατά τη διαδικασία απόσταξης των ανθών λεβάντας με υδρατμούς και θεωρείται ιδιαίτερα τονωτικό για την επιδερμίδα. Είναι στυπτικό και δροσιστικό. Έχει αντιβακτηριδιακές και αντισηπτικές ιδιότητες και αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τις δερματικές ατέλειες -κοκκινίλες, σπυράκια, ερεθισμούς-, ενώ ηρεμεί και καταπραΰνει την επιδερμίδα από ηλιακά εγκαύματα ή τσιμπήματα εντόμων. Μπορεί να εφαρμοστεί ως επίθεμα, ως καθαριστικό προσώπου, ως τονωτική λοσιόν μετά το ντεμακιγιάζ ή ως after shave. Μπορεί επίσης, να αναμειχθεί στο νερό της μπανιέρας για ένα ευεργετικό μπάνιο ομορφιάς και ηρεμίας. Είναι κατάλληλο για όλους τους τύπους δέρματος, ιδιαίτερα για τις λιπαρές επιδερμίδες. Το ανθόνερο λεβάντας μπορεί τέλος, να αναμειχθεί σε οποιαδήποτε καλλυντική παρασκευή προσώπου, σώματος ή φροντίδας μαλλιών.

Το ανθόνερο λεβάντας είναι 100% αγνό προϊόν, φυσικό και οικολογικό, χωρίς τοξικά και πρόσθετα, αφιλτράριστο και ανόθευτο.

Ατομική υγιεινή στην Αρχαία Ελλάδα

Οι πρόγονοί μας έδιναν ιδιαίτερη προσοχή στην περιποίηση του σώματος τους. Από μικρή ηλικία τα παιδιά μάθαιναν να πλένονται και να κολυμπούν σε ποτάμια, και στην Θάλασσα. Η «πύελος», το ατομικό λουτρό, είναι γνωστό από την εποχή του Οµήρου.
Υπήρχε ιδιαίτερη πρόνοια για τη σωματική καθαριότητα. Βρίσκουμε τόσο δημόσια όπως και ιδιωτικά λουτρά, είτε κρύα είτε θερμά.
Η «πύελος», το ατομικό λουτρό, είναι γνωστό από την εποχή του Οµήρου.Αρχαία Ελλάδα. Ως καθαριστικά μέσα χρησιμοποιούνταν η κιμωλία, το ανθρακικό νάτριο και το διάλυμα ποτάσας είτε από αλισίβα είτε από ειδική άργιλο, το «χαλεστραίον».
Οι γυναίκες πλένονταν σε δημόσιους χώρους μόνο κατά την διάρκεια θρησκευτικών τελετών. Από την προϊστορική περίοδο, και στους Ιστορικούς χρόνους συναντάμε λουτρά σε κατοικίες και ανάκτορα. Αλείφονταν στο σώμα με ελαιόλαδο, αναμεμιγμένο με αρωματικές ουσίες, έξυναν το σώμα τους με την στλεγγίδα. Ο αρύβαλος ήταν το δοχείο αρωματικού ελαιολάδου. Και τέλος το φυσικό σφουγγάρι, και ξέπλυμα με άφθονο βρόχινο νερό, όπως μας πληροφορεί και ο Ιπποκράτης στην πραγματεία του περί υδάτων και τόπων. Στις παλαίστρες, στα γυμναστήρια είχε το ελαιόλαδο θρησκευτική και ιατρική σημασία, όπως το χαλάρωμα των μυών, αποφυγή τραυματισμών του δέρματος,προστασία από τον ήλιο και τη σκόνη, αυτά κατά τον Θουκιδίδη.
Ο Αθήναιος πάλι μας πληροφορεί πως μετά το λουτρό των αθλητών ακολουθούσε τριβή του σώματος με ελαιώδεις αρωματικές ουσίες . Το σαπούνι στην σημερινή του μορφή όπως το γνωρίζουμε σήμερα δεν ήταν γνωστό. Στο νερό του λουτρού όμς προσέθεταν νάτριο και άλλα άλατα. Ο Θουκυδίδης αναφέρει ότι στο νερό του λουτρού που προερχόταν από τη πηγή Καλλιρρόη προσέθεταν ελαιόλαδο, αμυγδαλέλαιο και καρυδέλαιο.

Γύρω από τη γαμήλια τελετή μία σειρά εθίμων υπαγόρευε ευωδίες για τη περιποίηση του σώματος του γαμπρού και της νύφης, των χώρων, του επιθαλαμίου και του γεύματος. Στους «Αχαρνείς» του Αριστοφάνη έχουμε μία ακριβή περιγραφή της περιποιήσεως του μέλλοντος γαμπρού Δικαιόπολη. Λουτρά με ευωδιαστά βότανα, ίριδες, νάρκισσους ρόδα, κρίνους για τη περιποίηση του σώματος, στέφανοι από μυρτιά για τη τελετή, αρωματικά φρούτα, κυρίως κυδώνια, για τους νεόνυμφους, ευωδιαστές αναθυμιάσεις για το περιβάλλον του εορτασμού.
Η καθαριότητα δεν ήταν μόνο διαδεδομένη στην Αθήνα αλλά και σε όλη την Αρχαία Ελλάδα όπως σε τόπους της Ολύνθου και της Θάσου.
Στην κλασική φωτοδότειρα Ελλάδα, της δημοκρατίας, της ευημερίας, του πολιτισμού , τέλος η καθαριότητα εκτός από τρόπο εξαγνισμών, αλλά και πνευματικής αναζήτησης , γίνονταν με ιδιαίτερη ευλάβεια και προσοχή στο σώμα τους.

Ελλάνθεια

Η κυψέλη το σπίτι της Μέλισσας

MELISSA2-min

Στο παρελθόν πολλά μελίσσια επιβίωναν στην Μητέρα Φύση, όπως σε σπηλιές, σε κουφάλες δέντρων και σε όποιο χώρο ένιωθαν ότι μπορούσε να αποτελέσει ενδιαίτημα για τις ίδιες.
Ο άνθρωπος από τα πολύ παλιά χρόνια τις φιλοξένησε σε πήλινες κυψέλες, σε λαξευμένες από πέτρα , σε λιθιές, σε κουβέλια ( πλεχτές με επικάλυψη πηλού), και όπου έκρινε ότι μπορούσε να γίνει και τον βοηθούσε στην εκμετάλλευσή τους.
Σχετικά πρόσφατα καθιερώθηκε η ξύλινη κυψέλη σε τυποποιημένες διαστάσεις και η τελευταία «εξέλιξη» είναι η χρήση πλαστικής κυψέλης.
Εμείς πιστέυοντας ότι η σημασία και η προσοχή στις λεπτομέρειες καθορίζουν την ποιότητα, έχουμε επιλέξει συγκεκριμένες πρακτικές, για την προετοιμασία των κυψελών πριν δοθούν στις μέλισσες.
1. Ξύλινη κυψέλη, προτιμώντας φυσικό υλικό.
2. Πάτος αποσπώμενος από το σώμα της κυψέλης, κατασκευασμένος από ανοξοίδωτη σίτα
3. Βαφή με φυσικά χρώματα
4. Καπάκι με θερμομόνωση
5. Δευτερο καπάκι μεγαλύτερων διαστάσεων για την προστασία του υλικού και των Μελισσών από τις δυνατές βροχές και τις υψηλές θερμοκρασίες.
6. Τοποθέτηση κυψελών σε μεταλικές κατασκευές για τον καλό αερισμό και την αποφυγή της υγρασίας .
7. Και επειδή η πρόληψη είναι ορθότερη από την καταστολή, και καθώς δεν χρησιμοποιούμε φάρμακα στην μελισσοκομική μας πρακτική, ολη η κατασκευή έχει γίνει για να δέχεται τη συσκευή «Thermovar” , προκειμένουν να αντιμετωπιστέι το άκαρι βαρρόα – κύριος εχθρός των μελισσών, και αιτία εκδήλωσης όλων των ασθενειών.

Κερί Μέλισσας

ΚΕΡΙ

Πρόκειται για μια λιπώδη ουσία που παράγεται από τους κηρογόνους αδένες των νεαρών μελισσών, ηλικίας 10-15 ημερών και οι οποίοι βρίσκονται στο κάτω μέρος του σώματος της μέλισσας. Παράγεται, σε μορφή λεπιού λευκού χρώματος, οι μέλισσες το ζυμώνουν, το αναμιγνύουν με εκκρίσεις των σιελογόνων αδένων τους και με αυτό χτίζουν τις κηρήθρες τους και καλύπτουν το ώριμο μέλι, προστατεύοντας το, χάρη στις αντιβιοτικές ιδιότητες του κεριού. Από χημικής απόψεως ,δεν έχει αποκαλυφθεί η πλήρης σύσταση του κεριού της μέλισσας, πάντως περιέχει υδρογονάνθρακες ,εστέρες, πολυεστέρες οξέων, αλκοόλες κ.ά.

Βάμμα Πρόπολης

ΠΡΟΠΟΛΗ
ΕΤΥΜΟΛΟΓΙΑ- ΣΗΜΑΣΙΑ- ΙΣΤΟΡΙΑ
Το χρώμα της πρόπολης ποικίλει από κίτρινο-πράσινο, πορτοκαλο-πράσινο μέχρι καστανό και σκούρο καφέ, και εξαρτάται από το φυτό προέλευσής της, από τις προσμείξεις κεριού και γύρης αλλά και από τον χρόνο παραμονής της στην κυψέλη. Σε χαμηλές θερμοκρασίες μικρότερες από 15° C η πρόπολη είναι υαλοποιημένη και άρα ιδιαίτερα σκληρή. Σε μεγαλύτερες θερμοκρασίες από 30° C αρχίζει και αποκτάει πλαστικότητα και μετατρέπεται αυξητικά σε κολλώδη ουσία. Τυπικά, η πρόπολη λιώνει στους 60-70° C και έχει πυκνότητα περίπου 1,12gr/ml. Είναι εντελώς αδιάλυτη στο νερό και διαλύεται στην αιθυλική αλκοόλη, στην γλυκόλη και σε άλλους οργανικούς διαλύτες.
Χημική Σύσταση
Η χημική σύσταση της πρόπολης όπως και οι φυσικές της ιδιότητες εξαρτάται άμεσα από την χλωρίδα της κάθε περιοχής, καθώς διαφορετικά φυτά δίνουν και διαφορετικές δυνατότητες στις μέλισσες για συλλογή ρητινωδών εκκρίσεων. Η χημική της σύσταση είναι ιδιαίτερα πολύπλοκη καθώς σε αυτήν έχουν ανιχνευθεί περισσότερες από 300 χημικές ενώσεις. Αποτελείται κυρίως από ρητίνη (50%), κερί (30%), αιθέρια έλαια (10%), γύρη (5%). Τα υπόλοιπα συστατικά της είναι αρωματικές ουσίες, ζάχαρα, βάλσαμα, τερπένεια, αλειφατικά οξέα και οι εστέρες τους, φλαβόνες, ανόργανες ουσίες, βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και άλλα γνωστά και άγνωστα συστατικά.
Βιολογικές Ιδιότητες
Οι θεραπευτικές ιδιότητες της πρόπολης ήταν γνωστές από την αρχαιότητα, κατά τη διάρκεια της οποίας αναφερόταν και ως «μαύρο κερί». Λαοί οι οποίοι ευδοκίμησαν στα παράλια της Μεσογείου χρησιμοποιούσαν την πρόπολη ως φάρμακο, καθώς είχαν διαπιστώσει την αντιφλεγμονώδη δράση της. Ο Ιπποκράτης την σύστηνε για την επάλειψη ελκών και εγκαυμάτων. Οι Ρωμαίοι στρατιώτες στις εκστρατείες τους είχαν πάντα στις αποσκευές τους πρόπολη, ενώ οι Αιγύπτιοι την χρησιμοποιούσαν για την ταρίχευση των νεκρών. Σήμερα η πρόπολη χρησιμοποιείται ευρέως ως φάρμακο, είτε ως αυτούσιο σκεύασμα, είτε ως συστατικό άλλων σκευασμάτων. Οι κυριότερες ερευνητικά τεκμηριωμένες ιδιότητες της πρόπολης είναι:
Αντιφλεγμονώδης δράση
Διεγείρει την κινητικότητα των μακροφάγων κυττάρων του ανοσοποιητικού και καταστέλλει κάποια ένζυμα που επιτρέπουν σε μια φλεγμονή να αναπτυχθεί.
Αντι-ιικές ιδιότητες
Η πρόπολη έχει ευρύ αντί-ιικο φάσμα, ενώ η δραστικότητα της εναντίον των ιών ενισχύεται σημαντικά σε συνδυασμό με την γύρη και τον βασιλικό πολτό. Έχει πιστοποιημένη δράση κατά των ιών, συμπεριλαμβανομένου της γρίπης, του Η1Ν1 και Η1Ν3.
Αντιμυκητιακές ιδιότητες
Η αντιμυκητιακή δράση της πρόπολης έχει επιβεβαιωθεί και πρακτικά εναντίον της Candida albicans, Trichomonas vaginalis, κολοβακτηρίων και άλλων βακτηρίων, μυκήτων και παρασίτων. Παράλληλα, με όλα τα παραπάνω, έχει δειχτεί ότι η μακροχρόνια χρήση πρόπολης δεν οδηγεί στην δημιουργία ανθεκτικών στελεχών παθογόνων μικροοργανισμών, ενώ παράλληλα καταστρέφει το ίδιο εύκολα παθογόνους μικροοργανισμούς που έχουν γίνει ανθεκτικοί στα αντιβιοτικά.
Αντιοξειδωτική δράση
Η ιδιότητα αυτή της πρόπολης εκδηλώνεται με την σάρωση των ελεύθερων ριζών οξυγόνου. Παράλληλα, προστατεύει την βιταμίνη C από την οξείδωση.
Ανοσοποιητική δράση
Έχει αποδειχτεί ότι η πρόπολη διεγείρει και ενισχύει το γενικό και ειδικό ανοσοποιητικό σύστημα, ενώ παράλληλα αυξάνει την ιντερφερόνη, προκαλώντας κυτταρική και χημική ανοσία.
Αντιισταμινική δράση
Η πρόπολη, και σε συνδυασμό με την γύρη, βοηθάει στην υποχώρηση των συμπτωμάτων των αλλεργιών και στην σταδιακή ανοσοποίηση.

Γίνε Μελισσοκόμος για μια ημέρα

DSCN0461Σας περίμένουμε στο επισκέψιμο κτήμα μας για να γνωριστούμε, να δείτε την δουλειά μας απο κοντά, να ανοίξουμε μια κυψέλη και μάθετε να αναγνωρίζετε μια Βασίλισσα, απο έναν κηφήνα, και μια εργάτρια Μέλισσα.

Η περιήγησή σας στο χώρο είναι απόλυτα ασφαλής . Θα φορέσετε ειδικές στολές, και θα σας ξεναγήσουμε στον υπέροχο κόσμο των Μελισσών, όπως κάνουμε με όλα τα σχολεία που μας επισκέπτονται .

Ελάτε να σας κεράσουμε στον κήπο μας όλα τα καλά !

Στείλτε μας email ή επικοινωνήστε μαζί μας στο 0030 – 6972231550

Χειροποίητα προϊόντα Κεφαλονιάς